Food Of The Future

Handig om te weten

In een oogopslag zien of deze workshop iets voor jullie is? Check dan de specificaties.

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze workshop, wil je boeken of meer informatie? Laat het ons weten, we nemen contact met je op.

Doel van de workshop

Bewustwording creëren van de mogelijkheden van voedsel uit de zee en duurzamere voedselbereiding, met als doel een duurzamere wereld.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze workshop gaan we op ontdekkingstocht naar duurzame manieren van voedselbereiding uit de zee. We vertellen erover, laten deelnemers proeven en leren hen hoe ze gerechten kunnen bereiden. We behandelen vraagstukken zoals de herkomst van ons voedsel, de impact ervan op ons lichaam en de superfoods die te vinden zijn in de zee.

Wat we verder gaan doen

We gaan op onderzoek met oceaangerelateerde en duurzame manieren van voedselbereiding. We doen dit door erover te vertellen, het te laten proeven en het zelf te bereiden.

Naast het bereiden van gerechten worden vraagstukken
behandeld als:

  • Waar komt je voedsel nu allemaal vandaan?
  • Wat doet verschillend voedsel met je lichaam?
  •  Welke superfoods vinden we in zee?

 

In het eerste deel worden deelnemers enthousiast gemaakt over de oceanen en de mogelijkheden van eten uit de zee. Kennen deelnemers voorbeelden van voedsel uit de zee? En ligt dit alleen in de viswinkel of wordt het ook verwerkt in andere producten (denk bijvoorbeeld zoutjes, sushi of chips?). En hebben ze weleens gehoord van fytobrood? Dat kunnen we eenvoudig gaan maken.

Ook voor de mensen die niet meteen enthousiast worden van het eten van planten en dieren uit zee kan dit een mooie uitdaging zijn. Want ze kunnen het voedsel wel bereiden voor een ander. Of ze combineren het -landvoedsel met zeevoedsel- zodat ze het misschien wèl lekker vinden.

In het tweede deel gaan de deelnemers de opgedane kennis toepassen bij het maken van een gerecht. Onder leiding van een enthousiaste workshopleider gaan we in groepjes samenwerken. We maken een compleet gerecht of werken samen aan onderdelen van een duurzame en lekkere zee-maaltijd met minder afval.

Zeedruif

“Moai caviar, of kaviaar van de oceaan”

Een eetbaar zeewier dat doet denken aan een klein groen trosje druiven of viskuit. De oorsprong van de Moai Caviar is terug te voerennaar Japan, de Filipijnen, Thailand en Vietnam. In hun natuurlijke omgeving groeien de planten erg snel en zijn ze een belangrijke bron van gezonde voeding voor de lokale bevolking.

hoe gaan we te werk?

We werken ook bij Food Of The Future volgens de stappen van Onderzoekend en Ontwerpend Leren:
  1. Verwonderen: wat kan Food of the Future voor jouw persoonlijke leefwereld betekenen?
  2. Verkennen: welke smaken komen er allemaal uit de oceaan? Testen en proeven!
  3. Ideeen verzinnen: wat gaan we maken en hoe?
  4. Prototype maken: we gaan een eerste versie van je gerecht testen en zonodig verbeteren;
  5. We gaan de Denitieve Versie maken
  6. Presenteren maar: vind je je gerecht lekker? en de
    anderen?

 

Er zijn meerdere werkvormen mogelijk:

  • Er wordt gewerkt in tweetallen of in groepjes.
  • Groepjes kunnen hetzelfde gerecht maken maar het kan ook dat elk groepje of deelnemer een onderdeel bereidt van het grotere geheel.
  • Er kan gezamenlijk naar een einddoel worden gewerkt of in de vorm van een battle of challenge
    (teambuilding).

de opbrengst

  • Unieke smaken en creaties;
  • Kennis over de oceaan en het leven daarin;
  • Recepten die je thuis kan maken;
  • Goed gevulde magen;
  • Veel plezier.

Voor wie is deze workshop?

De workshop is geschikt voor mensen die geïnteresseerd zijn in duurzamere voedselopties en de mogelijkheden van voedsel uit de zee willen ontdekken. Het is ook geschikt voor degenen die graag nieuwe smaken willen ervaren en plezier willen hebben in het koken.

Ben je geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd?